Teksten

2016

About the exhibition: DINGEN (THINGS)

In deze tentoonstelling DINGEN confronteert Robin Vermeersch (B °1977) voor het eerst tekeningen met sculpturaal werk. De titel van dit toonproject verwijst naar voorwerpen, 'dingen' die op zich zelf staan, een eigen verhaal vertellen.
In de hoofdruimte van BruthausGallery liggen zijn sculpturen dan ook als dingen op de vloer. Ze zijn er en ze verwijzen naar iets zonder het echt te zijn.
Robin's grondsculpturen ontstaan vanuit geometrische vormen, met een knipoog naar abstract, zakelijk modernisme. Zijn tekeningen kennen eenzelfde oorsprong.
Die formele, wiskundige vormen omhult de kunstenaar met organisch weefsel, het wordt er over gedrapeerd en overwoekert uiteindelijk de geometrische, rationele structuren en patronen. Het vecht met zijn strakke vorm en ent zich op en in die structuur waardoor een nieuwe vorm ontstaat. Wat schijnbaar zakelijk is wordt tastbaar, voelbaar, menselijk.
De rationele basis in deze werken wordt gecounterd door de intuïtieve huid.
Het keramische materiaal speelt hierin een grote rol, het is niet controleerbaar maar kent eigen wetten en wetmatigheden,
Naast deze dualiteit speelt licht een derde cruciale rol binnen het werk van Robin Vermeersch: wanneer verschijnt en verdwijnt een vorm of een structuur binnen een tekening, wat zien we en wat zit er verscholen tussen de plooien van een sculptuur.
De potloodtekeningen groeien traag en het licht wordt er op subtiele manier uitgefilterd. Deze vormen lijken ook te verwijzen naar andere, bestaande organismen maar zijn het niet.
Ze ontlenen dingen vanuit de wereld die we schijnbaar kennen maar worden toch hun eigen ding.
In de vitrine bouwt de kunstenaar een landschap met verschillende sculpturen die naar elkaar verwijzen, ze zijn geplaatst of gehangen op een organisch geschilderde ondergrond. Ze lijken op stukken binnen een toneeldecor, elk met eigen functie en identiteit.
Tegelijk spelen ze ook een spel met elkaar en de ondergrond, als in één grote wereld waartoe ze behoren.
Dit is letterlijk kijken naar een ander wereld, geëtaleerd achter glas. Als één grote, onlosmakelijke familie.


R.V. & BG.

Terug